søndag den 29. juli 2012

En dag i Samaria

Wow, er lige kommet hjem, og sidder og tænker lidt over dagen i dag.
Det har været en fantastisk dag, med en masse indtryk. Turen gik i morges med bus nordpå, til Nablus, eller rettere en by meget tæt på, på Garizims bjerg, hvor den ene af områderne befolket med sameritanere er. Sameritanerne som siger at de er de "rigtige" eller oprindelige jøder.
Her mødte vi Mr. Kohan (sikkert ikke stavet rigtigt), hvilket oversat betyder Hr. Præst.

Mr. Kohan er den næste i rækken til at blive ypperstepræst for sameritaanerne. Han fortalte os lidt om, hvad det vil sige at være sameritaner i forhold til deres tro, fx om den årlige påskefejring, hvor de stadig den dag i dag ofre lam, fordi det står i moseloven, og de lever kun efter de fem mosebøger. Resten af Gamle Testamente ses af dem som Israels historie. Engang var det sameritanske folk stort, omkring 3 mill. mennesker, men pga. krige, omvendelse til andre religioner, har de været helt nede paa ca 140, men ligenu 760 personer som kaldes sameritanere.

I Jesu tid var der en stor fejde mellem jøderne og sameritanerne, hvilket gjorde det meget forargende at Jesus tilbød det levende vand til den sameritanske kvinde ved Sykar's brønd.


Det sidste sted vi kom til var Sabastia. Den by der tidligere blev kaldt for Samaria. Dette var hovedstaden i området, da det blev klart at Nablus var for svær at forsvare, fordi den er placeret i en dal. Efter lidt at spise (Ikke kun det vi selv havde med, men også frugt, kage og kaffe fra den butiksejer som vi fik lov til at låne borde af. Hvilket vores chaffør fortalt var ret inponerende, for han havde faaet frokost, og butiksejeren fejrede  rent faktisk Ramadanen) gik turen rundt i Sabastia, som tidligere var nationalpark, hvor der blev lavet udgravninger, men dette stoppede pga. intifadaen.

Teatret i Sebastia

Morten fortæller....

En rigtig dejlig dag, med en masse informationer om historie og religion, som på ingen måde er noget jeg møder i min hverdag, men som giver et indblik og forklaring på nogle af de ting som er beskrevet  biblen.

Og som det kan ses på det sidste billede var der sådan noget hvidt noget på himlen, i følge Morten var det fordi han havde sørget for aircondition til udendørs - så når pæsten siger det, må det jo være rigtigt...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar